MLSNÉ DOBROTY
Škubánky
600 g brambor
120 g hrubé mouky
sádlo
sůl
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě a pak vodu zpola scedíme. Poté je posypeme moukou, přikryjeme pokličkou, necháme pět minut provařit na velmi mírném ohni, rozšťoucháme a dobře vymícháme. Necháme vychladnout a na pomoučněném válu vypracujeme...
—————
Pikantní kachni prsíčka jsou v tomto receptu připravena dvěma po sobě následujícími odlišnými způsoby tepelné úpravy. Marinovaná prsíčka jsou nejprve uvařená v páře a potom osmahnutá na oleji do vábivé mahagonové barvy. Takto upravené kachní maso je lahodné a bohaté na intenzivní chutě, že je...
—————
Kachna na pomerančích
1 kachna, 20 g másla, 1 mrkev, 1 menší cibule, 2 lžíce kečupu, 3 pomeranče, 1 sklenka bílého vína, 3 lžíce brusinkového kompotu nebo rybízového džemu, sůl, mletý pepř
Kachnu osolíme a opepříme na povrchu i uvnitř, křídla založíme dozadu, stehna těsně přivážeme k biskupu. Mrkev...
—————
LÍVANCE S BORŮVKOVOU OMÁČKOU
(dávka na 18 kusů)
Potřebujeme:
na těsto: 1/2 kostky droždí (20 g ), 375 g hladké mouky, 625 ml mléka,
20 g cukru, 1 vejce
špetku soli, sádlo nebo olej na pečení
Borůvková omáčka:
100 g borůvek, 1 lžíce cukru, 1 lžíce citrónové šťávy
půl lžičky škrobové...
—————
Vezmeme na jedno vepřové uzené koleno, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 4 bobkové listy, 2 cibule, 15 stroužků česneku, kmín, grilovací koření, černé pivo, 2 lžíce sádla
Koleno omyjeme vodou a vložíme do tlakového hrnce. Zalijeme vodou, přidáme kuličky koření a bobkové listy, 1...
—————
Smetanová kuřecí prsíčka
4 plátky kuřecích prsíček
100 g šunky
150 g žampionů
50 g Rama Classic
150 ml Rama Cremefine na vaření
sůl
pepř
Na Ramě osmažíme na nudličky nakrájenou šunku a na kousky nakrájené kuřecí maso. Osolíme, opepříme, necháme chvíli...
—————
Připravíme si omáčku z medu a oleje a podle chuti sójovky. To vše okořeníme (bazalka, pepř, česnek, …), opět podle chuti.
Křídla omyjeme a naložíme do omáčky. Na pár hodin, ideálně přes noc necháme marinovat.
Grilujeme, nebo pečeme, až jsou křídla udělaná, křupavá a vypadají úžasně.
Podáváme s...
—————
200 g lasaní
700 g hub
Slaninu pokrájenou na kostičky vyškvaříme na oleji. Na vyškvařeném tuku orestujeme na kolečka pokrájenou cibuli. Přidáme pokrájené houby a vydusíme je. Osolíme, opepříme a přidáme oloupaná a nakrájená rajčata. Z mouky a másla uděláme jíšku, zalijeme mlékem, přidáme parmazán,...
—————
Masová směs:
-35 dkg mletého masa
-1 zeleninové lečo (33dkg ve skleničce)
-3 vrch.lžíce zeleniny Bonduel Mexiko
-sůl, pepř podle chuti
-1 lžíce sádla na vymazání pekáčku
bešamel:
-7 dkg másla
-7 dkg hladké mouky
-2,5 dl mléka a klidně i více
-12 plátků lasaní (jestli máte rádi víc masové, tak jenom...
—————
Špenátová směs:
-45 dkg špenátu
-4 lžíce oleje
-1 cibule
-15 dkg uzeného masa
-sůl,pepř a česnek podle chuti
Na zpěněnou cibulku přidáme špenát, maso, osolíme, opepříme a 2 minuty promícháme. Přidáme česnek.
Bešamel:
-5 dkg másla
-3 mírně vrchovaté lžíce hladké mouky
-1 kostička slepičího...
—————
1 kg zmrazeného špenátu,
1 cibule,
2 stroužek česneku,
1 lžíce másla,
sůl,
200 g smetanového čerstvého sýra,
150 g zakysané smetany,
pepř,
muškátový oříšek,
250 g lasaňových plátků (nepředvařených),
150 g strouhaného ementálu
Příprava:
Špenát rozmrazíme. Cibuli a česnek najemno posekáme a...
—————
https://zivotni-energie.cz/med-a-skorice.html
—————
—————
Ořechovka (Ořechovce)
35 ks trhaných ořechů ve slupce nejlépe trhané na sv. Jana - 24.6., ale může se až do sv. Anny. Je pak tmavší.
1,5 l lihu (popř. vodky, calvadosu, ne však slivovice)
20 ks hřebíčku
1 rozkrájený citron
5 ks nového koření
máme-li puškvorec, tak taky
2 celé skořice
1/2...
—————
To kdybych věděl jak to udělat.
—————
Rybí recepty
Halászlé (v překladu rybí šťáva)
Obecně:
- je to hustá rybí polévka s vařenými kusy větších ryb (kapra apod.), podle chuti různě pálivá;
- správně se připravuje v přírodě na otevřeném ohni v měděném kotlíku (rovné dno, široký vršek);
- v "panelákových podmínkách" to lze...
—————
Maso může být vepřové, skopové i jiné.
Nakrájíme ho na kostky velikosti většího ořechu. Mírně poboucháme, posypeme kořením (v tom je to tajemství - paprika sladká, paprika pálivá, pepř, česnek, koriandr a sůl, také kopr, drcený bobkový list, tymián, atd.), polijeme sojovou...
—————
500 g polohrubé mouky
250 g škvarků
100 g másla
20 g droždí
250 ml mléka
100 ml bílého vína
sůl a pepř
Droždí necháme vykynout v trošce mléka na kvásek. Mouku přesijeme do mísy. Škvarky usekáme na menší kousky, pak vložíme do mísy, spolu s máslem, kváskem, vínem, solí a pepřem. Nejdříve v...
—————
Španělská paela
.cz
Co na ní:
...
—————
Pečená srnčí kýta
Z kýty odřežeme kůži, nasolíme a hustě protáhneme slaninou. Kýtu dáme do pekáče na kus másla, podlijeme a na sporáku podusíme. Pak ji dáme do trouby a za stálého polévání pečeme doměkka. Pak kýtu vyndáme do tepla, výpek trochou mouky zaprášíme a přecedíme na naporcovanou...
—————
—————
Koupíme pár paprik. Nejlépe zelené štíhlé. Dále salám turistu, trvdý sýr, měkký sýr a 1 vejce.Papriky vyčistíme od jadřince, umyjeme a naplníme strouhanou směsí ze zbytků surovin. Podlejeme vodu a pečeme nejlépe v Remosce. Moc príma i studené.
—————
Osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme uvařenou a nakrájenou klobásu, koření a orestujeme - zhruba 5 minut.
Přidáme šťávy zbavené a nakrájené zelí, orestujeme, bude stačit zhruba 5 minut.
Přisypeme nakrájené olivy, dolijeme zelnou šťávou a naředíme podle vlastní představy...
—————